Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 11:40 - Красотата - субективна или не?
Автор: stone Категория: Тя и той   
Прочетен: 6546 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2008 11:43


Повечето хора изтъкват, че е красотата (женската, например) е субективно понятие - всеки има собствена идея и се води от нея. Особено нежният пол има универсална негативна реакция към всяко намекване, че красотата е едно обективно понятие, малко или много еднакво за всички. Тоест, ако си грозна - няма смисъл да чакаш своя Принц, който ще види в теб красивата си принцеса, а винаги ще си останеш грозна. Освен ако не си направиш циците като на Памела Андерсън, де - макар че ако лицето ти не го бива, се съмнявам и това да помогне.

Често ни натрапват идеята, че медиите, културата, хората на изкуството, Холивуд, или някой друг, е отговорен за идеята и стереотипите ни за красота. Аха - друг път. Тази идея за културно влияние е заразителна като религия - по същия начин подхранва празни надежди, и успокоява със сладки лъжи. На мен лично нито един филм, картина, или списание не ми е повлияло на това, което кара кръвта да изпълни кавернозните ми тела. Когато за пръв път ми пораснаха косми по топките, да видя строен женски крак, обут в копринен чорапогащник беше като да избухне термоядрена бомба в центъра на мозъка ми, отговорен за сексуалната възбуда. Когато видех красиво момиче, сърцето ми почваше да бие по-бързо, както и на всеки здрав, прав (и корав ;-) тийнейджър. Никакво външно културно влияние не е предизвиквало тази реакция - тя си беше естествена, както храненето, дишането, или пикаенето.

И сега, когато с приятели "бройкаме" мацките, винаги се съгласяваме относно кои са трите най-красиви жени околовръст. Може да има някакви разлики в това коя е номер 1, 2 или 3, но общото впечатление винаги е подобно. Ако съберете освен нас и всички останали мъже, съм сигурен, че и те ще се съгласят кои са най-красивите жени в полезрението. Имаме ли нужда от научни изследвания, за да повярваме това, което здравият разум ни казва - че красотата не е субективно понятие, щом мъжете имат еднакво мнение за това кои са красивите жени?
Разбира се, има и растяща колекция от научни изследвания, които потвърждават същото нещо. Например Giacomo Rizzolatti, невробиолог в Университета на Парма, изследва активността в мозъка на мъже, на които показва снимки, картини, и склуптури на жени - както реални, така и произведения на изкуството. Изненадвате ли се, че резултатите му потвърждават, че мъжете статистически предпочитат едни и същи характеристики, за да определят кое женско лице и тяло е красиво? А изненадвате ли се, че те се оказали в пряка връзка с т.нар. златна пропорция, която е открита още от Питагор и Евклид, и е използвана в изкуството през цялата човешка история?

Защо написах този пост? Първо, за да отвърна на тези, които редовно ме заклеймяват в коментарите, че не можело така да оценявам женската красота по скала от 1 до 10. И второ, като reality check на някои госпожички, които си самовнушават, не без подкрепата на своите приятелки, както и мотивационни книжки и статийки в Космо, че са много, даже уникално красиви, както вътрешно, така и външно, но просто загубеняците мъже около тях досега не са го осъзнали. Много сори, но ако досега мъжете не са се избивали за теб и не са те мислили за красавица, то дори да чакаш да измрат и да се роди следващото поколение, съм сигурен, че тяхното мнение ще е същото.




Гласувай:
0



1. igeorgieva - Красотата е форма на гениалност. . ...
11.04.2008 11:43
Красотата е форма на гениалност...,тя дори не се нуждае от обяснение! О.У.
цитирай
2. benra - красотата
11.04.2008 11:58
е въпрос на възприятия.Но,който казва,че няма рамка-лъже се.Винаги има.Друг е въпроса дали скалата от едно до десет е нещото,което ни ръководи в избор на...Но все пак, тук говорим общо, нали.
цитирай
3. soho - Има различни типове красота. Но не ...
11.04.2008 12:10
Има различни типове красота. Но не това исках да кажа, а друго. Понякога грозните момичета са доста по превилигировани от страна на мъжете. Почти винаги имат някой до тях. Докато на другите им е малко по трудно. Незнам дали това не е свързано и с искането на нещо повече..
цитирай
4. sis - когато обичаш
11.04.2008 12:34
виждаш красота навсякъде.

На вас мъжете ви е достатъчна да видите една къса пола и вече се надървяте. За каква красота говориш?

:):):):)
цитирай
5. babayaga - красивото си е красиво, в това спор ...
11.04.2008 15:07
красивото си е красиво, в това спор няма. обаче в никой от постовете си не обръщаш внимание на един особен случай в отношенията м/у половете( дето са ти "ресорни":)) и понеже ми е малко мътно как да го обясня най-ясно, ще дам пример. моя милост,преди време бе попаднала в плен на чара на индивид от противоположния пол, който не беше грозен, обаче нямаше много общо с брад пит. идеята е, че аз в никакъв случай не се бях заслепила от чувства, така че да ми се струва неземен красавец, но пък изпитвах към него много по-голямо привличане отколкото към други мъже с доста по-добри физически данни.
така че си прав - за една вечер, основна роля играе обективната красота, ама после може сериозно да кривнеш от идеала без да искаш:))
цитирай
6. monnio - А-а-а, диьевойки
11.04.2008 20:41
да ме прощавате, ама като изключим али балите за религията дето е писал е прав. За мен. И вие го знаете. Може би затова криввате в друга посока - избора на партньор и поставянето му на някакво готино място в нашите /партньорки/ очи.

Той говори за красота. Бройкал съм с дебели, слаби, ниски, високи, че дори и с педерасти. Като изключим дебелите, които съзират привлекателност у дебелите жени всички се обединяваме около едни констатни критерии.

Различията се появяват по късно, когато поставяме себе си до въпросната жена. Там вече важи системата за самооценка, съзнанието за метериана обезпеченост, културни пристрастия и други. Пример: има красиви, високи, стройни чалгаджийки, които се обличат кичозно и се чукат с фрашкани с пари мутри. Аз ясно съзнавам, че не мога да се класирам там. Освен това аз ясно осъзнавам нежеланието си да бъда с такав жена, дори за една нощ. Въпрос на мераци и социлно самоопределение, което си е чисто самоуважение.
цитирай
7. amfitrita - Съгласна :)
12.04.2008 14:17
Което е и по-интересното, често не само мъжете са на едно мнение за това, кои са трите най-готини, ами и жените - аз честно казано доста по-есто се заглеждам по хубави жени, отколкото мъже (да речем поради липсата на голяма бройка хубави мъже ;). А за Cosmo - да не ми плюеш вдъхновението, ей ;)
цитирай
8. jurnalista - Cosmo за мен е някакво тъпо и гадно ...
20.04.2008 14:38
Cosmo за мен е някакво тъпо и гадно списание, което казва на жените как да се държат. ЖЕНИ, дръжте се както ви казват в Cosmo.Tова е правилно.Недейте да слушате разума си.Слушайте Cosmo. :D
За разлика от мъжките списания в които се възхвалява женската красота....
цитирай
9. mahatma - Перекендета,
20.04.2008 22:35
или казано по-иначе - чукчета! Красотата само за да се чукате ли я ползвате? Нима критерият за красивото е само онова, от което се надървяте? Толкова много ви се ще да сте все на-дървени, че наистина ставате дървени.
цитирай
10. amfitrita - Re: jurnalista
21.04.2008 21:40
След като очевидно не долови иронията в думите ми, погледни постигна ми на темата Cosmo ;)
цитирай
11. viki11 - Според мен,
15.05.2008 23:44
тук опира до едно изследване, че от малки момчетата са възпитавани да налагат мнението си. И не се съобразяват много. Затова те използват "образеца" си за красота, като се задоволяват с него. Жената също има образец за красота, но тя не го използва за себе си, а се стреми да са доволни и двамата. КОето променя картината и тя харесва този, който би харесал нея, а не само тя да хареса него, Героят магнит. Т.е. аз бих експлоатирала Брат Пит (и един мой познат, по-красив и по-млад от него), обаче кат се замисля, той не ме харесва, най-вероятно, и ще трябва да се задоволя с Пенчо от съседния клас, защото ще има някакво взаимно привличане. (В моя случай няма нищо общо, само теоретично казвам.)
ИНаче вкусовете са еднакви и при жени и при мъже. Само че няма Плейбой за жени да ви покажем какво харесваме!!! Аз имам......от Англия си взех! ЕЕе, хубави картинки има.
Но чували ли сте жена да казва: "Еее, тоя каква патка има, ще го изпраскам!" Или, как ми се иска да го изпраскам.... Или, оооууххх, само да ми падне!!!!!!
Просто мъжете са по-тъпи, груби и егоисти. Нищо ново под слънцето, но кой ще го каже!
Харесвам мъже, които се развиват и мислят. Всеки може да опита.
цитирай
12. анонимен - Ето логично и обективно обяснение на красотата
01.09.2008 06:33
Има едно готино предаване - Наука за красотата. Там много добре и на достъпен език е обяснено кои хора са красиви. Учените тестваха няколко групи от по 100 човека и им показваха снимки на жени(негримирани и с открити лица) и мъже, за да определят тези случайни групички от хора кои са най-красивите от тези снимки. Ами накрая всички тези случайни групички мъже, жени и деца, помолени да дадът мнение, имаха почти еднакво такова. Тоест първите три места в класацията за красота заеха винаги едни и същи трима човека, като имаше понякога малка размяна в първата и втора позиции. И оценяването на женската и мъжката красота на хората от снимките(а снимките бяха направени в близък план и цял ръст също) се извършваше както от мъжете, така и от жените и деца също.

Естествено, накрая учените зададоха въпроса: Добре де, защо е така? Защо напълно случайни хора, помолени да участват в този експеримент, дават еднакви отговори?

Ами отговора, казват учените, бил в симетрията. Едно симетрично (тоест красиво) лице било възприемано много по-лесно от човешкия мозък, отколкото едно лице, където носа е дълъг, очите малки, или примерно челюстта е квадратна. За тялото е същата работа, но слава богу хората не ходят по бански непрекъснато:)) Освен това симетричността влияе директно на тези области в човешкия мозък, които отговарят за удоволствието. Когато гледаме красиви хора, ни е приятно, без значение какъв пол сме.

Но за повече подробности трябва да гледате това предаване или някое подобно, което наистина обяснява нещата такива каквито са.
цитирай
13. reddesertsky - Оценяване от 1 до 10
09.10.2008 01:15
Разбира се че може. Това се прави от години. Дори ползвам един extension.
Пример: пред теб една чиста 6-ца, но с прекрасна червена коса до кръста.
При обмяна на инфо с приятели си казваш 6(+2 червена). Чисто и ясно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stone
Категория: Тя и той
Прочетен: 2498645
Постинги: 106
Коментари: 2433
Гласове: 4352
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930