Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2007 10:19 - Напред, науката е слънце
Автор: stone Категория: Тя и той   
Прочетен: 8106 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2007 10:21


Днес е ден на будителите и затова ще пиша за науката и как тя влияе на всичко, което пиша в моя блог и за което често бивам оплют :-) Който ми чете коментарите, знае.

Идеите, които развивам тук, са плод на следните източници:
- личен опит, трупан в продължение на скромните 31 години;
- наблюдения над приятели и познати, каквито имам не само в България, ами и в един голям, интересен, и мултикултурен град, където съм живял 6 години;
- блогове на мои познати и дискусиите към тях;
- популярна култура - книги (от класици до модерни бестселъри), филми, преса (жълта и сериозна);
- научни публикации.

На последното ще се спра най-подробно. Много хора си мислят за социология и психология като науки, които представляват едно голямо чесане на езици. Да, но не е така. Особено в САЩ, където всеки вид наука, включително и тези, е систематизиран и издигнат на ниво, което позволява извличане на конкретни данни и заключения. Методите, с които работят, са разнообразни, например:
- закачат човек за един уред, който прилича на каска, електродите на която мерят мозъчната му активност при подлагане на различни стимулации;
- фокус групи, които попълват анкети;
- групи, които водят дневници за решенията, които вземат всеки ден и под какво влияние ги вземат;
- и т.н. и т.н.
Тази всичката информация се събира, обработва и използва за извеждане на статистически значими резултати, и нито едно изследване не се публикува без сериозна и математически обоснована експериментална част. Ето примери за някои интересни изследвания:
- установяване на тип лице и тяло, съответно мъжки и женски, който е най-универсално привлекателен за другия пол. Провежда се с компютърно генерирани изображения, променяни с малки стъпки, докато стигнат до универсалния идеал. Разбива мита, че всеки е красив по своему и показва, че в някакви рамки красотата на всеки може да се определи с едно число.
- показване на хора, еднакво привлекателни (според критерий например като горния) но облечени в различни дрехи, например в костюм като адвокат, и в униформа на работник. Оказва се, че това има голямо значение за това дали жените намират един мъж за привлкателен.
- изследване на причините, поради които мъжете се стремят към власт, пари и материални придобивки. Оказва се, че почти изцяло това е мотивирано от желанието да привличат противоположния пол. Когато искат да впечатлят другите мъже, това е пак за да постигнат в крайна сметка предимство с горната цел.

За мен най-важен от всички е Дарвин. Не че е най-задълбочен, но пръв е формулирал еволюционния принцип. За мен всяка черта на хората, физическа или емоционална, трябва да се разглежда в еволюционен план, тоест щом я имаме, тя изпълнява някаква функция, и щом престане да е нужна, тя не се предава на поколенията и изчезва. Всички разлики между половете си имат причина, и тя е да се осигури по-разнообразно и добре приспособено за оцеляване потомство. Например - не можем да се сърдим на жените, че все са пред огледалото - природата им ги подтиква да изглеждат добре, за да привличат много мъже и то такива с най-добри гени, за да създадат възможно най-надарено потомство. На мъжете пък не можем да се сърдим, че искат постоянно да спят с нови жени - функцията на мъжа е да разпръсква своето ДНК възможно най-широко.

Статистическите методи имат, разбира се, своите ограничения - те не могат да опишат характеристиките на всички обекти, но дават една представа за това, което може да се очаква от нормален образец, и горе-долу в какви норми се движи отклонението. Когато например пиша по някоя тема и изкарам моето си заключение, отдолу разни хора коментират "ама не си прав, защото аз съм виждал еди-какво си, пък една приятелка е правила еди-що си" - разбира се, че има всякакви случаи. Аз пък съм виждал падаща звезда, ама това не значи, че всички звезди падат.

Искам да завърша с цитат от една книга на Townsend, той като че ли най-добре е изложил основната разлика между това как избират партньор двата пола:
"Men often refuse to date women whose physical features do not meet their standards, regardless of how ambitious and successful the women are in their careers.  In their part, women are rarely willing to date or have sexual relations with men who have lower socioeconomic status than they do, despite the men"s looks and physiques".
На български: "Мъжете често отказват да имат връзка с жени, чиито физически черти не намират привлекателни, независимо от това колко успешни са жените в кариерата си. От своя страна, жените пък много рядко биха имали връзка с мъж, който има по-нисък социално-икономически статус, независимо от външния му вид."

Който се интересува повече, нека да чете, хората даже имат курсове в университетите на тема репродуктивна психология и различия между половете.
Честит ден на народните будители!


Тагове:   слънце,   напред,   науката,


Гласувай:
0



1. dara33 - Лека закачка
02.11.2007 22:58
"БГ Мъже често имат връзка с жени, чиито физически черти не намират привлекателни, но защото са успешни в кариерата си и им е възможно да осигуряват сравнително добре този така наречен "мъж"те я приемат и живеят заедно.
От своя страна, българската жена много често има връзка с "неподходящия тип мъж", поради липса на "подходящия", включително и с мъж, който има по-нисък социално-икономически статус, независимо от външния му вид. "Мъжете са на изчезване" - така обясняват поведението си повечето дами, или "влюбена съм...", "прави страхотен секс", "годинките минават, какво да се прави" и т.н.

Във връзка с огледалото и жената: Според направен експеримент относно суетността, ами доказано е, че мъжете са по суетните от жените, колкото и да не звучи правдоподобно или стряскащо.

Статията, която си написал е много добра! Поздравленията ми. Хареса ми много, а и ме провокира.

цит:
"За мен най-важен от всички е Дарвин. Не че е най-задълбочен, но пръв е формулирал еволюционния принцип. За мен всяка черта на хората, физическа или емоционална, трябва да се разглежда в еволюционен план, тоест щом я имаме, тя изпълнява някаква функция, и щом престане да е нужна, тя не се предава на поколенията и изчезва. Всички разлики между половете си имат причина, и тя е да се осигури по-разнообразно и добре приспособено за оцеляване потомство. Например - не можем да се сърдим на жените, че все са пред огледалото - природата им ги подтиква да изглеждат добре, за да привличат много мъже и то такива с най-добри гени, за да създадат възможно най-надарено потомство. На мъжете пък не можем да се сърдим, че искат постоянно да спят с нови жени - функцията на мъжа е да разпръсква своето ДНК възможно най-широко."

Да, така е. Също е доказано, че при жена спала с няколко мъже в живота си и оставили своя сперма в нея, раждайки по-късно от определен мъж детето носи чертите на онзи с най-силния ген. Например при жена правила секс с негър и след това с рус, блед тип вероятността да роди по-тъмно дете е огромна, независимо, че реалния баща е сравнително светъл тип например. Абе науката е голяма работа. А човешкия организъм и душа са вселени плачещи за още разгадаване...


цитирай
2. анонимен - функцията на мъжа е да разпръсква ...
05.11.2007 14:19
функцията на мъжа е да разпръсква своето ДНК възможно най-широко. А ???
Е как разбра, че това е функцията ? Според мен, причините за поведението са:
1. секса е хубаво преживяване -> търсене на повече секс. И педерастите търсят секс, без да ги е грижа за разпространява семето им. Мъжете търсят секс, не брой деца.
2. еднообразието е досадно, скучно преживяване -> търсене на различни жени. За всяка дехност е така - ядене, обличане, говорене, работа.
Мъжете търсят социални удобства от себе си. Жените ги търсят от мъжете, като ги примамват със секс. Я скивай нещо http://www.geocities.com/aprilhouse/SEX-PLOYTATION.html и http://www.nomarriage.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stone
Категория: Тя и той
Прочетен: 2497148
Постинги: 106
Коментари: 2433
Гласове: 4352
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930