Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 11:06 - Трагедия ли е нулев ръст на БВП?
Автор: stone Категория: Политика   
Прочетен: 1762 Коментари: 1 Гласове:
0



Заливат ни с апокалиптични прогнози. БВП първо щеше да расте с 6%, после свалиха прогнозата на 4%, след това на 1.8%, а сега вече говорят за 0.8% ръст. Скоро сигурно ще прогнозират нулев ръст, или направо свиване. Дали това е такава трагедия, за каквато я представят, или по-скоро е необходимо преразглеждане на цялата парадигма за постоянен ръст, година след година?

Един професор беше казал, че най-големият недостатък на човечеството е неспособността му да разбере същността на експоненциалната функция. Тя е много проста, и се учи в средното училище - нещо, което расте с постоянен процентен ръст, твърде скоро достига заплашителни размери. Хората винаги се изненадват, когато сметка черно на бяло покаже колко бърз е този ръст - той винаги надминава представите им. Едно просто правило за бърза сметка е да разделиш числото 70 на процентния ръст - полученото ти показва за колко години ще се удвои стойността на нещо, което расте с този процентен ръст. Например ако е 7% - за 10 години ще се удвои. След още 10 - ще се учетвори. А 30 години след началото на наблюденията стойността ще е 8 пъти по-голяма! Представете си какво става, когато наблюдаваната стойност е например потребление на петрол, на газ, на електричество... за съжаление, точно такива резултати се поставят за цели от амбициозни политици, които повече от всичко искат да бъдат преизбрани, но нямат никаква представа за тази проста аритметична функция - експоненциален ръст.

Последните един-два века хората се радваха на безпрецедентен ръст. Световният брутен продукт, населението на земята, потреблението на ресурси, всичко това растеше с по няколко процентни пункта на година. За различните показатели той е между 1% и 3%, което на пръв поглед никак не изглежда много. Обаче - разделете 70 на 3 и ще видите, че при 3% годишен ръст удвояването на стойността се случва на всеки 23 години. А удвояването означава, че за всеки период стойността само на увеличението е колкото сумата на всички стойност за този период. Преведено на прост език, това значи например, че за последните 23 години сме изконсумирали толкова петрол, колкото общо от цялата история на петролната индустрия досега. Колко още мислите, че може да трае това?

По подобен начин стоят нещата с паричната маса. За да не задълбаваме в М1, М2, и М3, нека само да споменем, че парите в обръщение в икономиката са така наречените "широки пари", които представляват книжните пари, умножени с един мултипликатор, който зависи от МРЗ на банките. Те са много повече от книжните пари, защото включват сумата от всички кредити, отпуснати срещу тях. Е, всички кредити се отпускат срещу лихва, което означава, че в съвременните монетарни системи паричната маса автоматично трябва да расте с някакъв процент всяка година, само за да бъдат обслужвани лихвите по кредитите, дори без реалният продукт на икономиката да расте. Да ви прилича на експоненциална функция?

Настоящата финансова криза, макар да беше предизвиката конкретно от ипотечния балон, е отражение на началото на големи промени, които се задават през следващите години. Въпреки усилията на политиците да я овладеят, не вярвайте, когато ви казват, че когато кризата свърши, нещата ще се върнат към "нормалното" си състояние. Не е нормално състояние на постоянен ръст, година след година. Ръст на националните продукти, ръст на населението, ръст на консумацията на всеки един вид природни ресурси. Те, за съжаление, са ограничено количество. Колкото и голямо да е то, приближава времето, когато ще свършат. И колкото по-голям е процентът на растеж в експоненциалната функция, толкова по-бързо се движим натам. Време е хората да преразгледат начина си на мислене. Очакванията за ръст на всичко година след година са нереални. Трябва да се научим да живеем с това, което имаме сега - а защо не и да се ограничим малко?


Тагове:   трагедия,   ръст,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubopitstvo - Да, така казва макроикономиката и ...
30.01.2009 17:06
Да, така казва макроикономиката и тя навсякъде другаде по света, може би, действа.В България обаче нито една наука, която е стъпила здраво на някакви закони и принципи не може да съобрази и предвиди нищо.
Това е така, защото нищото не е като нещото.
За световната иконимеческа криза - да, съгласна съм-попиля се човечеството да произвежда и потребява.Сякаш никой не е чувал теорията за народонаселението на Малтус, според която трябва много повече хора да умират, отколкото да се раждат.Защото всичко, което потребяваме е крайно количество и все някога простичко ще свърши.
Време е за криза.Но в България ние все сме в криза - тази ни идва в повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stone
Категория: Тя и той
Прочетен: 2491107
Постинги: 106
Коментари: 2433
Гласове: 4352
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031