Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2007 12:09 - Любов чрез логика
Автор: stone Категория: Тя и той   
Прочетен: 11238 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Любовта е чувство. Най-великото, казват. Но в него има и доста логика. И си е доста егоистично чувство. Обичаме човека, който ни дава нещо. Секс, близост и взаимност, самоувереност, сила да покорим света - който каквото търси. Само Исус Христос е изпитвал любов към всички хора, а пък останалите я насочваме само към обект, от който нещо получаваме в замяна.

Любовта няма да загуби от очарованието си, ако опитаме да разкодираме формулата й. Знам, че ще имам в коментарите хора, които ще ме оплюят и ще заявят, че любовта не подлежи на такава дисекция, че тя се изпитва само със сърцето, и че аз нищо не разбирам от нея. Но пък... когато гледаш лунната пътека, нали си замечтан и се наслаждаваш на красотата й, макар да знаеш, че луната е един мъртъв къс скала, осеян с кратери, а ти гледаш отражението му във водата. Какво ти пречи да се наслаждаваш на гледката, макар да разбираш физиката, която стои зад нея. Ти си мисли, че това е една вълшебна пътека, която води към някое непознато и прекрасно място.

И така... какво е любовта - ами има си формула - разбира се, различна за всеки. За мен може да е красиво лице + грациозно тяло + усмивка + уважение на личното време и пространство + носене на майтап = любов. В такава жена мога да се влюбя веднага. Нейната формула обаче може да включва нещо, което аз нямам... така че взаимни чувства се зараждат рядко. Доста рядко. И това именно (за мен) е биологическият смисъл на любовта - вдигане на нивото на определени хормони, които те карат да полудяваш и да направиш чудеса, за да спечелиш любимия човек, защото да срещнеш такъв се случва много рядко... ако нямаше механизъм, който да промени коренно държанието ти в такъв рядък момент, човешкият род щеше да е изчезнал.

Но... любовта не е вечна. Само в приказките е така. Вечна може да бъде, ако полагаш постоянно усилия да се впишеш във формулата на партньора си. Ако аз съм привлякъл една жена с това, че съм бил млад и хубав, в добра физическа форма, имал съм хубава работа и пари, правил съм интересни работи заедно с нея и съм я водил на интересни места... а пък след 10 години пусна шкембе, фалирам, депресирам се и спра да пускам шеги, не я водя никъде и седя в къщи пред телевизора - тя дали ще ме обича? Ами разбира се, че не! И аз няма да я обичам, ако надебелее, почне да мърмори за щяло и нещяло, или спре да се интересува от моите желания, интереси, мечти...

Така че - любовта е нещо, което трябва да заслужиш. Не можеш да чакаш да долети отнякъде Амурчето и да простреля с лъкчето си твоят обект на желание. Ти трябва да си това, което партньорът ти иска. Говори и гледай какви сигнали ти дават, открий това, което той търси, и бъди там всеки ден, за да го осигуриш. Тогава наистина може и да изживееш любов "докато смъртта ви раздели".

 



Тагове:   логика,


Гласувай:
0



1. buboleche - И аз така мисля.
22.08.2007 12:27
Няма какво да се добави. :)
цитирай
2. andreytcho - :))
22.08.2007 12:28
Многото слънце това лято ти се е отразило :Р
цитирай
3. анонимен - Изгарям от любов, а сигналите, к...
22.08.2007 12:30
Изгарям от любов, а сигналите, които ми дава момичето на моите мечти, ме разколебават напълно. Просто тя не ме харесва и се примирявам. Но от ден на ден все повече губя усмивката си и ставам от тъжен по-тъжен.
цитирай
4. svoboda64 - Хм,
22.08.2007 12:37
Ако любовта е взаимно горене, така както го описват по книжките, тя наистина не може да продължи дълго. Хората прегарят:))
Но с подклаждането на чуждия огън, така че да ти грее и топли, съм съгласна. Но на повечето ни писва да сме бдителни огняроинтелигенти:))
Весел ден!
цитирай
5. анонимен - uau
22.08.2007 12:41
пич прочетох ти само последния абзац.
там пише, че ако искаш да се ожениш трябва да станеш слуга и подлога. аз така го разбирам...аре нема нужда...кой ще носи бирата...
цитирай
6. stone - @5
22.08.2007 12:45
абе не е точно така :-) просто трябва да си намериш обект, чието желание е цял живот да носи нечия бира. има ги и такива.
цитирай
7. cindarella - хе
22.08.2007 13:04
забавлявам се искрено от постовете ти, доста истина си има в тях :) поздрави и все така :)
цитирай
8. trendafa - d
22.08.2007 14:26
добре си го казал, ама тая тема е безкрайна и винаги има изключения
цитирай
9. ralibali - Аз донякъде съм съгласна с теб, но...
22.08.2007 17:42
Тук идва голямото Но. Все пак не може любовта да се обясни във всички случаи, камо ли да се обобщи с една простичка формула. Да, и аз бих казала, че бих се влюбила в мъж веднагически, ако отговаря на следната формула "добре сложен + интелигентен + оправен + мноооогооо влюбен в мен + общи интереси = любов" ама не става така. Сега примерно съм влюбена в мъж, който отговаря на всички критерии, но не отговаря на чувствата ми. Какво трябва да направя в този случай, просто да си кажа "хм, не отговаря на формулата - забравям го веднагически" или....? Любовта не можеш да пребориш с разума.
Просто не може да стане. Затова това са чувства, не могат да се обяснят. Вярно, че всичко са си химически процеси, но има и доста магия, която не искам да разгадавам или да подлагам на дисекция. Така няма да е интересно :)))
цитирай
10. tishinaaa - "Така че - любовта е нещо, което трябва да заслужиш."
22.08.2007 18:03
Понякога обичаме хора, които хич не го заслужават.
Защо?
Защо влюбено сърце не слуша разума?
Защо обичаме хора, които не ни обичат?
Защо желаем да вкусим от запретната ябълка?
Благословени са влюбени, те наистина живеят. Останали само съществуват.
Дали съм отговорила на въпросите си.

Де да беше така лесно: формула, компоненти, знаци...

А понякога се влюбваме в човек, който е далеч от идеала ни.



цитирай
11. pach - Ти трябва да си това, което партньорът ти иска ???
22.08.2007 18:17
Въпросителните са от мен!Ако си това което партньорът ти иска - ти какъв си тогава ? Къде е твоята същност ? Имаш ли собствено мнение въобще ?
Истинската любов те приема такъв какъвто си ти самия (е това непречи да се опитва да те промени) защото точно това тя не е ...Ако си това което партньорът ти иска , много скоро иска нещо по - различно и си до тук ...
цитирай
12. tishinaaa - хехе
22.08.2007 21:09
Всяка жена иска едно: да бъде обичана.
цитирай
13. nik666 - Любовта е последното място, където ...
22.08.2007 21:16
Любовта е последното място, където може да се търси логика, самия свят в който живеем го доказва ;-)
И когато тя изчезне (а тя винаги се изпаравя в един по-късен темпорален параметър) остава само навика, страха от самотата и новото начало; все забавни за слушане неща, които хората обичат да оправдават с гръмката дума "любов". Тя, разбира се, вече няма нищо общо ;-)
цитирай
14. elineli - EL
22.08.2007 21:53
На мен твоето определение и изискване си ми допада.
Друг е въпроса ,колко точно субекта биха се вместили в него според теб :)))))))))))))))
Не ти желая много.Може и само един ,по точно една.Нека е ТЯ! :))))))))))))))))))))))))
цитирай
15. nik666 - +
22.08.2007 22:00
С нетърпение очаквам опровержение на широко приетата теза, че любовта е алогична по своята природа ;-)
Виж, останалото вече са си мои наблюдения.
цитирай
16. sunyto - В любовта.....
22.08.2007 22:58
Егоизмът е по-скоро полезно качество.Но много често се бърка с егоцентризмът,който всъщност е голямото зло.Разликата между двете е ,че докато при егоизма искаме,за да дадем,то при егоцентризма само искаме без да даваме...
цитирай
17. анонимен - :)
23.08.2007 13:54
Любовта е шит, но понякога се случва.

И пак понякога никак не е лошо.
цитирай
18. анонимен - Добре звучи,ама не е истина...
24.08.2007 20:34
Всъщност невинаги истината е най-логичния край.Логиката е норма,правило,рамка в която поставяме някой ситуации.А любовта е далеч от тия неща.Тя е чуство и за нея няма норми които трябва да се спазват.Отделен въпрос е че често е мимолетна
цитирай
19. анонимен - ЛЮБОВТА ЧРЕЗ ЛОГИКА
25.08.2007 14:11
Любовта не е логика,а абстрактно понятие,Romantik.Тя по-скоро е теория на хаоса.Логика по скоро има в математиката ,защото само тя може да ти обясни как така двама души се целуват ,без да се разлетят на протони в космоса.Логика има и в медицината,защото там разбираш за понятия като АДРЕНАЛИН , НОРАДРЕНАЛИН ,ЕНДОРФИНИ ,ДОПАМИН, ФЕРОМОНИ.A ЛЮБОВТА ЧРЕЗ ЛОГИКА Е СКРУПОЛИ-ЦИНИЗЪМ В НАЙ-ЧИСТИЯТ МУ ВИД. HASTA LA VISTA
цитирай
20. prospero - Ти трябва да си това, което партньорът ти иска ??? (отново)
25.08.2007 19:45
Като цяло pach е казал нещата доста правилно. Фактът е, че и при мъжете, и при жените, нещата главоломно се сриват в момента в който двамата спрат да се интригуват и провокират взаимно, а единия просто се превърне в проекция на желанията на другия. Ако двамата се уважават взаимно - малко разногласия и спорове могат да имат само укрепващ ефек, защото именно целейки и борейки се различни от него неща ще го накараш и той да следи твоите сигнали, вместо да започне да те приема за удобна даденост. В контекста на логическия ти анализ на любовта, последният абзац идва малко едностранчиво и абсолютистки - а както с повечето неща на тоя свят истината обикновено е в така трудно постижимия баланс - в случая: между това да се превърнеш в част от Него/Нея и това все пак да останеш себе си.
цитирай
21. анонимен - Пълни глупости!
26.08.2007 19:05
Пич... нямаш си и идея. Чел си, милсил си... чувствителен си - няма лошо, но никога не си бил влюбен. Най интересното е че си го знаеш. В любовта няма логика, не може и да има... Тя НЕ те харесва и няма нищо на света което да можеш да направиш за да промениш това. Просто продължи да търсиш... да се надяваш. Изкрено ти пожелавам да ТИ се случи...от все сърце. Тогава сте знаеш за какво става дума.

П.С. Не ми казвай че не знаеш за какво говоря.
цитирай
22. anallizator - "Любов и Болка - две сестри, ...
30.08.2007 22:46
"Любов и Болка - две сестри,
една без друга те не могат...
Обичаме ли,значи ни боли-
боли ли ни за някого-това е обич!"


Малко въпроси към темата:
Има ли достатъчно любов за всички на света,къде е световният резервоар и кой и на какъв порцион я раздава...?
Защо има само една дума-"любов",а тя самата има много разновидности,които са различни по своему-любов към Родината как се сравнява с любов към жена например,защо лингвистиката не е измислила по-точни думи за различните обични състояния и ситуации...?
Любовта е описвана ,като възвишено чувство,но тя не може да бъде съвършена,защото няма равноправие и равнопоставеност ,винаги единият дава повече...
Любовта е по-скоро идея,относителна ,както всяко друго понятие в живота ни....като "единствен","завинаги",и ако тя е толкова неподправима и оригинална,защо толкова хора я изпитват повече от веднъж...и не е ли абсурден израза,с който всъщност се вричаме в любов-"докато смъртта ви раздели"?
Любовта е като Дядо Коледа-измислен е ,но всички искаме да го има...и да дойде при нас :)
Мислите ли,че любовта еволюира в различните етапи на развитие на човечеството,как са наричали това усещане древните преди да се измисли съвременната универсална дума "любов"?



Ей такива мисълки ми се въртят,давайте мнения-да я разнищим пущината :)
цитирай
23. rotazia - Любовта е желание за сливане и вз...
14.10.2007 18:32
Любовта е желание за сливане и взаимна ,постоянна грижа! Любовта остарява заедно с нас ,когато нейна спътница е грижовността !
цитирай
24. youandme - Любовта е едно чувство което нем...
25.11.2007 00:53
Любовта е едно чувство което неможеш да намериш подходящтите думи да го опишеш много малко хора вече срещат лъбовта или поне те смятат че са я намерили а всъшност живеят в една илюзия ! А после твърдят че са обичали а човека до него го е лъгал и наранил .... а не е така просто тоя човек е бил честен с теб и те е оставил защото не е искал да те нарани още повече ако поради причината че вие ще сте заедно но дали тоя човек ще ти дава това което ти е давал преди когато си е мислел че те обича а всъшност е чувствал само привличане и нищо друго?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stone
Категория: Тя и той
Прочетен: 2491052
Постинги: 106
Коментари: 2433
Гласове: 4352
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031